Nedenstående er en beskrivelse af hvilke former for kommunal skadedyrsbekæmpelse, der ydes til kommunens bygninger og borgere.
Generel beskrivelse af den Kommunale rottebekæmpelse
KILTIN arbejder efter rottelovens forskrifter, som bl.a. angiver, at giftudlæggerens arbejde består af 2 hovedprincipper:
- Opsøgende bekæmpelse under 2 årlige kampagner, hvor alle ejendomme i landzone besøges og giftudlægning finder sted alle steder, hvor der konstateres tegn på rotteangreb.
- At modtage og behandle alle anmeldelser om rotter året rundt over hele kommunen.
Giftforbruget er stort, typisk 1-2 tons pr. år i almindelige landkommuner. Dette skyldes, at man alle steder anvender præparater af typen “antikoagulanter”, hvor virkningen tilsigtet indtræder sent (efter ca. 3-4 dages forløb), hvorved man undgår problemet “ædeskyhed”, som ofte var gældende ved anvendelsen af ældre, akutvirkende giftpræparater. Til gengæld for fordelene ved at anvende antikoagulerende giftpræparater, skal disse indtages op til flere gange, således at rotterne populært sagt æder sig ihjel – derfor kan man ikke i bekæmpelsen “spare” på rottegift.
Anskaffelsesværdien til dækning af det årlige giftforbrug i en gennemsnitslandkommune andrager kr. 60.000 – 90.000, hertil kommer et forbrug af andet udstyr, f.eks. smækfælder, rotteruser, foderdepoter o.lign.
Et af de store problemer er rotter i kloaksystemerne. Som det fremgår af standardkontraktens pkt. 4.6 er en generel bekæmpelse i kloaker ikke omfattet af den almindelige lovbefalede rottebekæmpelse, hvorimod et akut rottetilfælde, på grund af brud, naturligvis bliver behandlet straks.
Rotter under gulve skyldes i næsten alle tilfælde, at der er brud på afløbssystemet under huset. Desværre konstateres disse fejl ofte i nye bygninger, hvor byggefejl på kloaksystemet undertiden bliver en bekostelig sag for den pågældende ejer.
KILTIN assisterer i sådanne tilfælde ved fejlfinding med røgprøveudstyr o.a.
Rotter som er trængt ind i beboelsesejendomme skal som hovedregel fanges med fælder, da anvendelse af gifte her, ofte resulterer i voldsomme lugtgener.
Afslutningsvis bør nævnes et andet stort problem, som er i fortsat udvikling:
Rotteresistens
Problemstillingen med rotter som bliver immune overfor normalt anvendte rottegifte, har været kendt i Jylland i 15-20 år, og for få år siden “sprang”
resistensen så til Sjælland, hvor den nu er konstateret i flere sjællandske kommuner.
Lovbekendtgørelsen siger at det skadedyrfirma som udfører rottebekæmpelsen i kommunen skal have en sådan kapacitet, at man råder over midler og metoder til rotte resistensbekæmpelse, ligesom det forudgående arbejde med observering og konstatering af resistens kræver også en indsats, herunder f.eks. indfangning af levende rotter til laboratorieundersøgelse etc.
KILTIN har egen produktion af bekæmpelsesmidler bl.a. mod resistente rotter, kommunen kan altid spørge os om den korrekte anvendelse af midler til rottebekæmpelsen.